Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluție fără caracter obligatoriu cu o majoritate foarte mare, ca în fiecare an din 1991 încoace, cerând Statelor Unite să ridice embargoul economic și financiar impus Cubei, informează AFP.

Adunarea Generala ONUFoto: Flickr

Doar trei țări au votat împotriva rezoluției aprobate de 187 de țări: Statele Unite, Israel și, pentru prima oară, Brazilia.

Brazilia și-a justificat schimbarea de poziție cu privire la embargoul cubanez prin lupta împotriva comunismului. Țara e condusă în prezent de Președintele Jair Bolsonaro care afișează o poziție foarte pro-americană, o distanțare de tradiția diplomatică braziliană. „Influența Cubei asupra țărilor în curs de dezvoltare prin sistemul ONU este o rușine care trebuie înlăturată”, a afirmat Ministrul de Externe Ernesto Araujo.

În 2016, Washingtonul s-a abținut pentru prima dată de la vot în ultimul sfert de secol, ca urmare a unei apropieri istorice între partea fostului președinte Barrack Obama și regimul de la Havana.

Dar relațiile diplomatice dintre Statele Unite și Cuba s-au răcit semnificativ de la instalarea președintelui Donald Trump la Casa Albă. Embargoul economic și financiar asupra Cubei e în vigoare din 1959.