Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker nu crede că președintele Statelor Unite, Donald Trump, va impune tarife pe mașinile europene de import săptămâna viitoare, conform Sueddeutsche Zeitung, preluat de Reuters.

Juncker si TrumpFoto: Colaj foto

„Trump va veni cu niște critici, dar nu va fi niciun tarif auto”, conform unor extracte date publicității dintr-un interviu pentru ziarul german. „Nu o să o facă...Vorbiți cu un om pe deplin informat.” Departamentul pentru Comerț al Statelor Unite a refuzat să comenteze afirmațiile lui Juncker. Comentariile sale sunt cel mai clar semn că Washington-ul va amâna impunerea unor tarife pe mașinile importate în Statele Unite din Uniunea Europeană, măsură care ar avea un efect uriaș asupra producătorilor de mașini europeni și multor furnizori din SUA.

Statele Unite trebuie să decidă până în 14 noiembrie dacă să impună tarifele de până la 25% anunțate ca măsură de securitate națională asupra mașinilor și componentelor auto de import. Măsura a fost deja amânată odată pentru 6 luni iar experții în comerț susțin că s-ar putea să se întâmple din nou. SUA au semnat deja acorduri comerciale cu Japonia și Coreea de Sud care par să fi diminuat probabilitatea impunerii tarifelor pentru țările respective, dar discuțiile cu oficialii Uniunii Europene au avansat mai greu.

Președintele Trump a afirmat luna trecută că Washingtonul continuă discuțiile cu UE privind tarifele auto iar Steve Mnuchin, Secretarul Trezoreriei, a lăudat creșterea investițiilor producătorilor europeni de mașini în Statele Unite. Comentariile oficialilor americani le-au oferit speranța diplomaților UE că vor reuși să obțină o nouă amânare.