Un tribunal din Moscova a hotărât dizolvarea unei organizații pentru apărarea populațiilor indigene, a doua decizie de acest tip în mai puțin de o săptămână, atrăgând criticile autorităților europene, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Centrul Pentru Susținerea Populațiilor Indigene ale Nordului, o organizație non-guvernamentală a fost catalogată drept „agent străin” în 2015 pentru că a primit finanțare din străinătate. Eticheta a fost înlăturată după ce centrul a renunțat la finanțarea din afara țării.

Dar miercuri, o decizie a tribunalului a ordonat dizolvarea organizației cu aproape 20 de ani vechime, ca urmare a unor acuzații că ar fi încălcat legile rusești privind ONG-urile. Organizațiile pentru drepturile omului și alte grupuri desemnate de către Ministerul Justiției din Rusia drept „agenți străini”, un termen cu o conotație negativă ce amintește de perioada sovietică, pot fi supuse unor verificări arbitrare și se confruntă cu piedici birocratice.

”Aceste evoluții îngrijorătoare vin sunt împotriva unei societăți civile active și independente, un element esențial în orice democrație”, a afirmat Maja Kocjancic, un purtător de cuvânt al Uniunii Europene pe politică externă, ca urmare a deciziei de marți privind închiderea centrului și a unei alte organizații săptămâna trecută.