Marea Britanie a cerut mai multe detalii privind mandatul european de arestare emis de Curtea Supremă a Spaniei pe numele Clarei Ponsati, una din liderii separatiști catalani, se arată într-un document britanic publicat de autoritățile spaniole, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un document inițial, trimis Ministerului spaniol de Interne, poliția britanică a afirmat că mandatul nu este în conformitate cu legislația din Marea Britanie.

Cu toate acestea, ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a informat miercuri seară că autoritățile britanice au corectat declarația anterioară pentru a se referi la cererea de extrădare a lui Ponsati.

"Noul comunicat clarifică faptul că este vorba despre o solicitare privind mai multe detalii", a transmis Borrell într-un mesaj postat pe Twitter.

Curtea Supremă a Spaniei a emis marți noi mandate de arestare pe numele a trei lideri separatiști catalani care au părăsit Spania după referendumul din 2017 privind independența Cataloniei. Mandatele au fost emise pe numele lui Lluis Puig și Toni Comin, care se află în Belgia și pe numele Clarei Ponsati, care trăiește în Scoția.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.