John Bercow, fostul 'speaker' al Camerei Comunelor, a denumit Brexit drept cea mai mare greșeală a Marii Britanii de după război și a avertizat că criza datorată abandonării UE nu va fi rezolvată curând, potrivit La Stampa, citat de Rador.

John BercowFoto: Captura YouTube

Bercow, care a demisionat din funcţie la data de 31 octombrie, a susținut o conferință de presă la Foreign Press Association din Londra unde a declarat: „Nu mai sunt speaker și nu mai trebuie să fiu imparțial, așa că dacă mă întrebați ce părere am despre Brexit, vă spun că este cea mai mare eroare a țării noastre de după război".

Potrivit acestuia, ar fi mai bine ca țara să continue să facă parte din Uniune. În cei zece ani în calitate de speaker la Camera Comunelor, Bercow a fost acuzat în repetate rânduri de poziții anti-Brexit, acuzații pe care le-a respins întotdeauna. Luni, în locul său a fost ales Sir Lindsay Hoyle, în vârstă de 62 de ani.

Solicitat în mai multe rânduri să vorbească despre el însuși ca personaj, Bercow, cunoscut pentru deciziile procedurale cheie luate în timpul dezbaterilor privind Brexit, precum și pentru celebrele sale îndemnuri la disciplină prin strigătul „Order, order!” a insistat că nu el, ci majoritatea parlamentară a fost cea care a impus în ultimele luni amânarea repetată a divorțului de Bruxelles.

"Treaba mea a fost să protejez drepturile Camerei Comunelor și nu trebuie să-mi cer scuze pentru că am făcut acest lucru", a spus Bercow, contestând deschis atacurile guvernului împotriva unui parlament numit "zombie" sau paralizat.

''Parlamentul nu are nimic de ce să se ruşineze, și-a făcut bine treaba", a răspuns fostul speaker, adăugând apoi la microfoanele Sky Tg 24 că se consideră "satisfăcut și mai mult decât mândru" de sarcina îndeplinită, că are îndoieli cu privire la rezultatul hotărâtor al alegerilor din 12 decembrie, fiind convins că despre Brexit „va continua să se vorbească alţi 5-10 ani, având în vedere că Parlamentul este împărțit, pentru că țara este împărțită”.