Viitorul președinte al Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a scris premierului britanic Boris Johnson pentru a-i cere să prezinte un candidat pentru postul de comisar, a anunțat miercuri o purtătoare de cuvânt, citată de AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

"Președintele ales tocmai i-a trimis o scrisoare premierului britanic Boris Johnson", a declarat Dana Spinant.

Potrivit sursei citate, Ursula von der Leyen l-a încurajat pe premier să "propună candidați femei, având în vedere obiectivul de a avea o comisie în care este atinsă paritatea" femei-bărbați.

Regatul Unit trebuia să părăsească Uniunea Europeană în 31 octombrie, înainte de numirea noii Comisii, dar data Brexitului a fost amânată pentru 31 ianuarie.

Această desemnare de candidat era una dintre condițiile cerute în ultima decizie de amânare luată de cei 27.

Comisia Von der Leyen trebuia inițial să își înceapă activitatea în 1 noiembrie, dar data a foat amânată pentru 1 decembrie, după respingerea de către eurodeputați a candidaților francez, ungar și român.

The Guardian nota însă că Regatul Unit trebuie să nominalizeze un candidat pentru un post de comisar UE, dar modul cum este stipulat acest punct sugerează că procedura de confirmare a candidatului britanic ar putea să nu fie finalizată înainte de sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce înseamnă că Londra nu va avea, de fapt, un comisar.