​China va respecta complet stilul de viață al oamenilor din Taiwan și sistemul lor social, după ce va fi reunită în mod pașnic, cât timp securitatea națională este în siguranță, a anunțat Partidul Comunist marți, scrie CNA.

HotNews.roFoto: Hotnews

China revendică Taiwan-ul ca parte a propriului teritoriu și a început să pună mai multă presiune pe insulele cu locație strategică, de când președinta Tsai Ing-wen a peluat funcția, în 2016. China este îngrijorată deoarece președinta actuală ar putea să dorească independența formală, o linie roșie pentru Beinjing.

Taiwan, care va organiza alegeri prezidențiale în ianuarie, nu a arătat vreun interes în unificarea cu China. Partidul a oferit o declarație săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cheie a liderilor de partid (plenum), susținând că va insista ferm pentru reunificarea pașnică și va promova aranjamente instituționale pentru o dezvoltare pașnică.

"Sub premisa asigurării suveranității naționale, a securității și a dezvoltării intereselor, după reunificarea pașnică, sistemul social și stitul de viață al compatrioților taiwanezi va fi pe deplin respectată", anunță declarația.

"Proprietatea privată, credințele religioase și drepturile și interesele legitime ale compatrioților din Taiwan vor fi complet protejate."

Taiwan a răspuns, avertizând cetățenii să nu se lase convinși de eforturile chineze, înainte de alegeri.

Tsai a declarat marți că statul chinez încearcă să influențeze alegerile și să forțeze Tawain-ul să accepte cadrul "o țară două sisteme". "Există doar un singur răspuns la asta - imposibil", a spus Tsai.

Ministerul de Externe a intervenit cu propria declarație. "Taiwan este o națiune suverană. Chestiunile consulare ale cetățenilor noștri nu reprezintă grija RPC și nu vrem ca statul chinez să acționeze în locul nostru", a transmis instituția pe pagina oficială de Facebook.