Ungaria este o ţintă de investiţii din ce în ce mai atractivă pentru companiile din China, în timp ce relaţiile de cooperare între cele două ţări se dezvoltă într-un ritm rapid, a declarat marţi, la Shanghai, ministrul ungar de externe, la Forumul Economic Ungaria-China, potrivit Magyar Hirlap, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Péter Szijjártó a precizat: În centrul strategiei economice şi politice privind deschiderea spre Orient, lansată în urmă cu nouă ani, s-a aflat crearea unor relaţii de cooperare echilibrate, iar Guvernul Ungariei şi-a construit relaţiile cu China pe baza încrederii reciproce.

În urmă cu nouă ani, economia ungară se afla pe marginea prăpastiei din cauza crizei mondiale. Scopul Guvernului de la Budapesta nu a fost atunci doar supravieţuirea crizei, ci consolidarea ţării pentru perioada de după declinul economic, a mai precizat oficialul ungar, care a adăugat că un alt scop al Guvernului a fost asigurarea ocupării depline a forţei de muncă. Astfel că în ultimii nouă ani, Executivul de la Budapesta a creat 800.000 de noi locuri de muncă, diminuând rata şomajului de la 12,5% la 3,3%.

La nivelul Uniunii Europene, Ungaria este a doua ţară cu cea mai mare creştere economică - 5,2% - iar în ultimii doi ani a doborât toate recordurile importante în ceea ce priveşte exportul şi importul. Guvernul a relansat creşterea economiei în timp ce a reuşit să menţină echilibrul financiar şi bugetar, a mai spus Szijjártó.

De asemenea, Ungaria reduce povara fiscală asupra forţei de muncă şi încearcă să atragă investitori prin diverse ajutoare financiare. Ţara trece de la „fabricat în Ungaria” la „dezvoltat în Ungaria”, a conchis Péter Szijjártó. Înainte de deschiderea forumului economic, şeful diplomaţiei ungare s-a întâlnit cu ministrul chinez al comerţului, Zhong Shan, şi cu ministrul Administraţiei Generale a Vămilor din China, Ni Jue-Feng.

Reprezentanţii companiilor ungare şi chineze au analizat oportunităţile pe care le poate oferi ţărilor mici şi mijlocii, în actualul context geopolitic, Iniţiativa economică şi de infrastructură "O singură regiune, o singură cale", lansată de China, precum şi rolul în viitor al comerţului electronic şi cel tradiţional.