Președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marți că nu intenționează să candideze pentru funcția de președinte al Poloniei, în pofida faptului că unii simpatizanți ai opoziției se așteptau ca acesta să candideze anul viitor împotriva actualului președinte, Andrzej Duda, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„După o analiză atentă, am decis să nu particip la alegerile prezidențiale”, a spus Tusk marți la Bruxelles, informează Reuters. „Cred că putem câștiga aceste alegeri, dar este nevoie de un candidat care să nu aibă în spate un bagaj de decizii nepopulare, iar eu am un astfel de bagaj”, a spus Tusk, făcând referire la perioada în care a ocupat funcția de premier al Poloniei.

Formațiunea lui Tusk, Platforma Civică, s-a aflat la guvernare în Polonia din 2007 până în 2015, când partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a câștigat alegerile generale, iar aliatul acestora, Andrzej Duda, a devenit președintele țării.

Reuters notează că alegerile prezidențiale din 2020 sunt ultima șansă pentru ca opoziția să blocheze reformele PiS, care au transformat Polonia dintr-o țară apreciată la nivel european într-o țară care nu respectă standardele democratice.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în octombrie de Ipsos, Duda ar obține 44% din voturi, în timp ce principalul candidat al opoziției, Malgorzata Kidawa-Blonska (Platforma Civică) ar obține doar 25% din voturi.