​Dubrovnik, stațiune croată vizitată anual de sute de mii de turiști, ar putea vota în curând interzicerea tuturor restaurantelor noi din zonă. Nu este prima măsură luată împotriva fluxului mare de turiști, autoritățile închizând numeroase magazine de suveniruri sau limitând numărul de mese din exteriorul restaurantelor, potrivit CNN.

Dubrovnik, CroatiaFoto: Cristian Oproiu

Stațiunea-port Dubrovnik a recurs și în trecut la măsuri pentru a face față numărului mare de turiști, dar acum a propus o măsură mult mai drastică: o limitare a tuturor restaurantelor noi. Consiliul din Dubrovnik va vota în decembrie inițiativa conform căreia se va interzice punerea oricăror mese noi afară. Practic, cum locul înăuntru este foarte limitat iar majoritatea restaurantelor au multe mese în afară, noua lege s-ar traduce în imposibilitatea deschiderii de noi restaurante în oraș.

Primarul orașului, Marko Frankovic, a declarat că inițiativa propusă de el prevede că, timp de cinci ani, nimeni nu poate pune mese noi afară. Chiar el recunoaște că 99% din restaurantele din Dubrovnik operează afară, așa că va fi imposibil pentru orice restaurant nou să găsească destul loc înăuntru. Întrebat de jurnaliști dacă noua propunere va însemna că niciun alt restaurant nu va mai fi deschis, Marko Frankovic a răspuns afirmativ. Mai mult, dacă un restaurant se va fi închide, acesta nu va mai putea fi redeschis în Dubrovnik, cel puțin în primii cinci ani ai noii legi.

Dubrovnikul se află într-o continuă luptă cu spațiul limitat al zonei. În plin sezon, portul este mai aglomerat ca niciodată. Primarul a introdus în trecut o multitudine de legi pentru a face față fluxului mare de turiști, cum ar fi limitarea la doar două vapoare noi de croazieră care pot staționa în port zilnic sau închiderea a 80% din magazinele de suveniruri.

Nu este singurul oraș turistic care ia atitudine pentru a oferi condiții mai bune turiștilor. În 2017, Veneția a interzis deschiderea de noi fast-fooduri în orașul care este deja deosebit de aglomerat. Localnicii din Dubrovnik sunt mulțumiți de noua propunere și consideră că este cazul ca numărul restaurantelor să fie ținut sub control, dacă oferta este una satisfăcătoare pentru turiști.