Patru țări din Europa centrală, membre ale Grupului de la Vișegrad, au criticat marți proiectul de reducere a fondurilor europene de solidaritate, de care regiunea beneficiază, în viitoarea perspectivă bugetară pentru 2021-2027, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: Flickr

UE intenționează să stabilească până la sfârșitul anului marile linii ale cadrului financiar multianual de 1.300 miliarde euro.

Budapesta, Varșovia, Praga și Bratislava se opun unor posibile reduceri de fonduri pentru politicile de coeziune care au ca scop scăderea disparităților economice și sociale și promovarea dezvoltării durabile în UE.

"Este o propunere nedreaptă și vrem să se facă dreptate", a declarat marți premierul ungar Viktor Orban în marja summitului Prietenii coeziunii, la Praga, care a regrupat premieri și înalți funcționari din 17 țări din Europa de Sud, centrală și estică, alături de comisarul european însărcinat cu Bugetul, Gunter Oettinger.

"Ele (țările cele mai bogate) vor să reducă coeziunea pentru ca cei săraci să aibă și mai puțini bani și ca cei bogați să aibă și mai mulți. E nedrept", a insistat el.

Șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că "trebuie convinse țările bogate care au avut mai multe șanse în istorie, precum Olanda, Belgia, Danemarca, Germania sau Franța, pentru ca împărțirea fondurilor să fie corectă pentru țările Europei centrale, victime ale unei prăbușiri post-comuniste nemeritate".

Următorul buget multianual va trebui să țină cont de plecarea Marii Britanii, un contributor net, și de noile priorități (securitate, migrație, digital), cu riscul unor tăieri în politicile istorice ale UE precum coeziunea și agricultura.