Justiția europeană a decis marți că regulile poloneze privind vârsta de pensionare a magistraților sunt "contrare dreptului Uniunii" deoarece instaurează o diferență între bărbați și femei. Varșovia a reacționat afirmând că aceste dispoziții nu mai sunt de actualitate, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea de Justiție a UE, care a mai condamnat în trecut controversatele reforme ale sistemului judiciar din Polonia, a fost sesizată de Comisia Europeană în martie 2018.

Această vastă reformă judiciară este percepută de Bruxelles drept o tentativă de subordonare a judecătorilor de către PiS, partidul la putere în Polonia.

Dosarul viza o lege poloneză din 12 iulie 2017 care scădea vârsta de pensionare a magistraților la 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, în condițiile în care anterior vârsta de pensionare era de 67 de ani pentru ambele sexe.

Această lege conferea de asemenea ministrului Justiției dreptul de a prelungi perioada de activitate a judecătorilor din jurisdicțiile de drept comun peste aceste vârste.

Curtea a decis că legea din 2017 a "introdus condiții discriminatorii pe bază de sex", respingând argumentația Poloniei, potrivit căreia aceste diferențe "constituie o măsură de discriminare pozitivă". Curtea a stabilit că aceste diferențe "nu sunt de natură să compenseze dezavantajele la care sunt expuse carierele funcționarilor de sex feminin".

Curtea a decis de asemenea că procedurile care oferă ministrului Justiției dreptul de a prelungi activitatea unui magistrat ridică semne de întrebare legate de neutralitatea acestora față de elemente externe.

În iunie, Curtea de Justiție a UE decisese că reforma privind vârsta de pensionare încalcă principiul independenței judiciare și nu este deci compatibilă cu dreptul european.

Varșovia a reacționat la verdictul de marți afirmând că "vizează o situație a trecutului, care nu corespunde cu reglementările actuale".

Ministerul polonez al Afacerilor externe a reamintit că aceste "critici ale Comisiei Europene au fost deja luate în considerare" într-o lege din 12 aprilie 2018 care a revenit asupra dispozițiilor controversate.