Președintele Donald Trump a oficializat intenția de a retrage Statele Unite din acordul climatic de la Paris, provocând reacții de consternare, în special dinspre China și Franța, relatează AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

”Astăzi, Statele Unite încep procesul de retragere din acordul climatic de la Paris. Conform termenilor acordului, Statele Unite au transmis o notificare formală a retragerii către Națiunile Unite. Retragerea va fi efectivă la un an după notificare”, a declarat șeful diplomației americane, Mike Pompeo, într-un comunicat.

Această etapă cheie, care nu putea interveni mai devreme din cauza unei clauze din textul acordului, trebuie să mai treacă un an până când Washington poate părăsi acordul.

Plecarea nu va avea loc deci mai devreme de 4 noiembrie 2020, după viitoarele alegeri prezidenţiale în SUA, în care Donald Trump candidează pentru un al doilea mandat.

Statele Unite este singura țară care optează să părăsească textul semnat de către 197 de țări.

”A venit timpul să părăsim acordul de la Paris”, a spus președintele american pe 1 iunie 2017, adăugând ”Am fost ales pentru a reprezenta oamenii din Pittsburg, nu din Paris”.