"Pe 31 octombrie vom părăsi UE, cu sau fără acord". Ca o mantră, Boris Johnson a repetat această frază până la saţietate, în interviuri, pe reţelele de socializare, în discursurile sale. Dar suntem deja la începutul lunii noiembrie şi divorţul nu a avut loc aşa cum a promis premierul. Nu doar atât, ci acum el a decis să renunţe la ameninţarea unui Brexit fără acord, după cum se precizează în programul electoral elaborat pentru campania care tocmai a început, în vederea alegerilor din 12 decembrie. Acest lucru a fost anunţat de ziarul "The Times", care asigură că obiectivul premierului este să obţină sprijinul necesar pentru a avea o majoritate absolută în Parlament şi pentru a aproba imediat acordul încheiat cu câteva săptămâni în urmă cu Bruxelles-ul, potrivit spaniolilor de la ABC, citati de Rador.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

Deşi Johnson a subliniat la un moment dat că ar preferat să fie "mort într-un şanţ" decât să solicite o nouă extindere a Brexitului, adevărul este că premierul este mai viu ca niciodată şi cu o energie reînnoită în faţa provocării electorale. Ideea din spatele acestei strategii a Partidului Conservator este să se apropie de centru, în special de alegătorii liberal-democraţi, care se tem de consecinţele acestei noi prelungiri, precum şi de impactul unui al doilea referendum sau al unui divorţ brusc, ale cărui consecinţe ar putea fi devastatoare.

Şi, deşi programul Tories are ca principală promisiune electorală să efectueze ieşirea din Uniunea Europeană cât mai curând posibil, aceasta abordează şi alte aspecte relevante în Marea Britanie de astăzi, inclusiv securitatea şi protecţia sistemului naţional de sănătate (NHS). Valul de înjunghieri şi, în general, creşterea violenţei, în special în Anglia, a determinat partidul să promită că vor fi peste 20.000 de poliţişti pe străzi înainte de 2022, un număr care ar creşte la 25.000 în 2024.

Este clar că Trump şi-a asumat un anumit rol în ultimele luni în mijlocul unei politici britanice complexe. Duminică, i-a propus lui Johnson şi liderului Partidului Brexit, Nigel Farage, să-şi unească forţele la alegerile din decembrie, deoarece "o alianţă între voi ar fi de neoprit", în timp ce Farage i-a propus premierului un pact de neagresiune şi l-a îndemnat să retragă urgent. Johnson s-a grăbit să răspundă, în declaraţiile către Sky News: "Am exclus să fiu de acord cu cineva pentru că nu cred că este înţelept să fac acest lucru. Suntem mândri de convingerile noastre, de conservatorismul nostru", a conchis premierul.