Fosta ambasadoare a Statelor Unite în Ucraina a afirmat că s-a simțit amenințată de către o remarcă făcută de președintele american cu privire la ea, descoperind conținutul conversației dintre Donald Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează AFP și BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marcând deschiderea unei noi faze publice a acestei proceduri explozive, democrații Congresului american au publicat primele două mărturii a diplomaților: aceea a ambasadorului american la Kiev, Marie Yovanovitch, și cea a lui Michael McKinley, consilier al secretarului de stat Mike Pompeo până la demisia sa la începutul lui octombrie.

”Cu fiecare audiere, am aflat mai mule despre tentativele președintelui de a manipula pârghiile puterii în interesul propriu”, au afirmat trei lideri democrați ai Comisiilor din Camera Reprezentanților care conduc investigația.

Astfel Marie Yovanovitch a spus Congresului că a fost ”foarte îngrijorată” după ce Trump i-a zis lui Zelenski că ”Ei, bine, ea (Yovanovitch a va trece prin niște lucruri”, în timp ce democrații tocmai de au publicat primele stenograme ale audierilor făcute în cadrul procedurii de destituire a lui Donald Trump.

Yovanovitch a spus că a fost șocată de ce a spus președintele.

”Nu știam ce înseamnă”, a spus ea cu privire la cuvintele lui Trump. ”Am fost foarte îngrijorată. Încă sunt”.

”Te-ai simțit amenințată?”, au întrebat anchetatorii parlamentari, pe 11 octombrie. ”Da”, a răspuns ea.

În această conversație omul de afaceri i-a cerut omologului său să-l ancheteze pe unul dintre adversarii săi politici, Joe Biden.

Convinși că dețin probele unui abuz de putere de către președintele Trump, democrații au început o investigație în Camera Reprezentanților, pe 24 septembrie, pentru destituirea liderului de la Casa Albă. Procedura a luat o nouă dimenziune cu aprobarea, pe 31 octombrie, a unei rezoluții care autorizează audierile publice.

În mărturia sa de pe 16 octombrie, McKinley a spus că și-a dat demisia parțial din cauză că a simțit că Departamentul de Stat nu și-a apărat în mod corect ambasadorii în acest caz.

Democrații plănuiesc să publice marți mărturiile lui Kurt Volker, fost trimis special al SUA în Ucraina, și cea a lui Gordon Sondland, ambasador SUA la Uniunea Europeană.