Ucraina plănuiește să îl dea afară pe procurorul care a condus investigațiile asupra firmei la care lucra fiul lui Joe Biden, o figură centrală după lansarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire) a președintelui Donald Trump, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a recunoscut întâlnirea cu procurorul, Kostiantyn Kulyk, pentru a discuta acuzațiile împotriva celor doi Biden.

Decizia de a pune pe margine pe cineva care a jucat un rol important în eforturile lui Giuliani de a afla informații dăunătoare despre cei doi Biden vine în timp ce Ucraina a încercat să evite să fie trasă ca partizan în lupta de la Washington.

Oponenți democrați ai lui Trump au lansat procedura de punere sub acuzare, spunând că Trump a abuzat de puterea sa făcând presiune pe Ucraina să ancheteze pe cei doi Biden pentru a dăuna imaginea fostului vicepreședinte care acum s-a înscris în cursa pentru prezidențialele din 2020.

Sursa a spus că a fost luată decizia de a-l concedia pe Kulyk pentru că nu s-a prezentat la un examen pe care toți angajații Parchetului General trebuia să îl ia pentru a-și păstra joburile.

Procurorul general Ruslan Ryaboshapka a concediat deja peste 400 de procurori sau aproximativ o treime din angajați, într-un proces de curățare al Parchetului.

Unii dintre procurori au spus pentru Reuters că mulți dintre cei care au fost concediați au refuzat să dea examenul în semn de protest față de ceea ce ei văzut ca fiind o purificare a Parchetului desemnată să cimenteze controlul politic al serviciului de către Volodimir Zelenzki.

Zelenski a spus că această reformă este esențială pentru că Parchetul este văzut cu neîncredere de către ucraineni și a fost văzut ca un instrument politic pentru cei bine conectați pentru a-și pedepsi adversarii politici.