Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Ion Ceban, s-a impus în alegerile locale pentru funcţia de primar al Chişinăului, câștigând la o diferență de 5 procente în faţa reprezentantului Blocului ACUM (DA şi PAS), pro-europeanul Andrei Năstase, arată datele comunicate după numărarea voturilor din toate secțiile de votare. "Această eliberare a Chișinăului vine după ce tot echipa socialiștilor, cu suportul președintelui țării, au eliberat țara din captivitate”, a reacționat președintele Igor Dodon, care nu pierde ocazia de a critica Guvernul condus de Maia Sandu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor în cele 307 secţii de votare din capitala Republicii Moldova, Ioan Ceban a fost votat de 52,39% dintre cetățenii care au mers la urne, în timp ce contracandidatul său a primit încrederea a doar 47,61% dintre alegători.

Candidatul socialiştilor a strâns 123.807 voturi, cu 11.294 mai mult decât pro-europeanul Andrei Năstase, care a acumulat 112.513 de voturi.

Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar al capitalei Republicii Moldova a fost de 37,78%.

Datele publicate de CEC arată că la urne s-au prezentat doar 240.574 din cei peste 636.000 de alegători înscrişi în listele electorale permanente. Dintre votanţi, 55,66% au fost femei, în timp ce 44,34% au fost bărbaţi. Pe categorii de vârstă, cea mai mare pondere a votanţilor din Chişinău au între 56 şi 70 de ani (33,29%), în timp ce cea mai scăzută rată de prezenţă a fost la categoria cuprinsă între 18 şi 25 de ani (5,75%).

Igor Dodon: Va fi nevoie de o intervenție hotărâtă pentru a pune și Guvernul pe calea cea bună

"Locuitorii Chișinăului și-au luat orașul înapoi prin votul de ieri, au rupt acel cerc vicios care de atâția ani a ținut captiv orașul nostru în mâna unor politicieni iresponsabili și a geopoliticii false. Această eliberare a Chișinăului vine după ce tot echipa socialiștilor, cu suportul președintelui țării, au eliberat țara din captivitate”, a reacționat președintele socialist Igor Dodon, printr-un mesaj postat luni pe Facebook.

El spune că votul cetățenilor îl obligă pe Ion Ceban să fie un primar al tuturor, indiferent de preferințe politice și "îl obligă să scoată din primărie politica, geopolitica, dar mai ales hoția instaurată în ultimi anii de liberali și complicii lor, care din nefericire în aceste alegeri au devenit și noii aliați de conjunctură ai Blocului ACUM”.

Dodon nu pierde ocazia de a critica Guvernul condus de Maia Sandu.

"În mare parte, aceeași sarcină revine și Guvernului la nivelul țării, care cu regret încă nu se isprăvește așa cum trebuie și va fi nevoie de o intervenție hotărâtă pentru a-l pune pe calea cea bună, cea care duce spre rezolvarea problemelor cetățenilor. Zilele următoare vom demara discuțiile necesare pentru ca cetățenii să fie mai siguri într-un Guvern care să lucreze pentru ei, să fie încetate experimentele pe care unele persoane le fac prin ministere și să vină oameni competenți în funcții, care să se apuce de lucru”, a scris Igor Dodon.

El a făcut și un apel către politicienii din majoritatea parlamentară: "Să depășească rapid acest moment electoral și să se așeze la masa de discuții, pentru a găsi cea mai bună cale de a eficientiza activitatea guvernării, fără emoții, fără orgolii, fără frustrări, fără interese politice”.

Cine este Ion Ceban

Ion Ceban are 39 de ani. A fost deputat în trei legislaturi, este secretarul pentru ideologie al Partidului Socialiștilor, a fost purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon și în ultimii patru ani a fost liderul consilierilor socialiști din Consiliul Municipal Chișinău. A deținut și funcții în executiv, fiind șef de direcție și ministru-adjunct.

Aceste alegeri locale au fost primul test electoral după venirea la guvernare, în vara acestui an, a coaliţiei formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul proeuropean ACUM (PAS plus PPDA). Cele două forțe politice s-au coalizat la nivel guvernamental cu scopul declarat al "dezoligarhizării”, după alungarea de la putere a liderului Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc.