Departamentul Trezoreriei SUA are în vedere sancționarea Spaniei că "a oferit sprijin economic" regimului lui Nicolás Maduro. Mai concret, pentru fondurile pe care Guvernul Venezuelei le-a depus în Banca Spaniei, potrivit informaţiei publicate joi de agenția americană Bloomberg, scrie Rador, citând La Vanguardia.

Drapel SUAFoto: publicdomainpictures.net

Pe lângă Banca Spaniei, sancțiunile ar urma să vizeze și alte entități în care sunt depozitaţi banii venezueleni. Conform informațiilor publicate, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Venezuela, Elliott Abrams, s-a întâlnit recent cu autoritățile spaniole la Madrid, deși în niciun moment nu a fost vorba despre sancțiuni.

Totuşi, Abrams a făcut presiuni pentru ca executivul lui Pedro Sánchez să ia măsuri mai concrete împotriva banilor venezueleni, inclusiv înghețarea tuturor activelor din Spania legate de regimul Maduro, dar autoritățile spaniole au răspuns că băncile și chiar Banca Spaniei s-ar limita la activitatea lor obișnuită de monitorizare a fluxurilor de capital pentru a preveni spălarea de bani.

Un oficial american în favoarea sancțiunilor, citat de Bloomberg, a declarat că Madridul este la fel de vinovat că l-a ajutat pe Maduro precum Rusia sau China. El a subliniat, de asemenea, că premierul Pedro Sánchez este direct responsabil pentru faptul că Uniunea Europeană nu ripostează împotriva regimului venezuelean.

Membrii Administrației Trump împotriva sancțiunilor apără că Spania l-a recunoscut pe Juan Guaidó drept președinte legitim, precum și că ambasada Spaniei la Caracas este în prezent reședința oponentului venezuelean Leopoldo López.

În luna septembrie, Banca Spaniei a negat "orice nereguli" în utilizarea contului Băncii Centrale a Venezuelei, a cărei funcționare este "foarte redusă, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare a acestora și nu a prezentat variaţii semnificative în ultimii ani".

Organismul prezidat de Pablo Hernández de Cos a răspuns în acest fel la alte informații publicate de Bloomberg în care se semnala că regimul Maduro folosește Banca Spaniei pentru a plăti furnizori în străinătate și pentru a evita astfel sancțiunile impuse de Washington.