Un jurnalist congolez, care depunea eforturi pentru a crește gradul de conștientizare în rândul populației referitor la virusul Ebola, a fost ucis în propria casă, în Republica Democrată Congo, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Armata a transmis că atacatorii neidentificați s-au infiltrat în casa lui Papy Mahamba, din Lwemba, în provincia Ituri. Aceștia l-au ucis pe jurnalist, i-au rănit soția și au incendiat casa celor doi.

DR Congo se confruntă cu a doua cea mai gravă epidemie de Ebola înregistrată la nivel mondial. Cei implicați în campaniile de combatere a virusului sunt frecvent ținta atacurilor.

Este posibil ca uciderea lui Mahamba să fi fost provocată de suspiciunile profunde legate de virus și de lipsa de încredere față de cei care încearcă să oprească epidemia, crede Will Ross, editor al BBC World Service, Africa. Mahamba tocmai găzduise un program de conștientizare legat de Ebola, la un post de radio local, înainte de atac.

Profesorul Steve Ahuka, coordonatorul național al inițiativei de luptă împotriva virusului, a confirmat faptul că un "lucrător din sectorul serviciilor pentru comunitate", implicat în această luptă, a fost ucis. De asemenea, un jurnalist de la Radio Lwemba, locul unde lucra și Mahamba, a confirmat detaliile. Jacques Kamwina a declarat pentru AFP că Mahamba a fost înjunghiat mortal.

DR Congo a declarat epidemia Ebola în august 2018. Peste 2.000 de oameni au murit dintre cei 3.000 contaminați, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Eforturile de a controla epidemia sunt îngreunate de violențele împotriva lucrătorilor din sectorul sănătății și împotriva instituțiilor de tratament. Unii nu cred că virusul există sau nu au încredere în lucrătorii din sistemul de sănătate, refuzând tratamentul. În ultimul an au fost înregistrate aproximativ 200 de atacuri la adresa celor din sistem sau a centrelor de îngrijire.