Atacurile împotriva migranților venezueleni în țări precum Ecuador și Peru s-au înmulţit în ultimul an, scrie Rador, citând El Mundo.

Criza refugiatilor VenezuelaFoto: Wikipedia

Un val periculos de xenofobie traversează regiunea sud-americană după sosirea masivă a venezuelenilor care fug de prăbușirea revoluționară. Penultimul capitol a fost trăit săptămâna aceasta în Peru, când un grup de vecini supărați au încercat să asalteze adăpostul Casa Albă din cartierul Ate, Lima. În interior, 25 de venezueleni înspăimântați au rezistat până când poliția peruană a intervenit pentru a calma situaţia.

"Au atentat cu pietre, bețe și sticle contra integrității lor fizice, inclusiv a femeilor însărcinate și a copiilor nevinovați", a denunțat ambasada venezueleană în Peru, într-un comunicat. Guvernul lui Martín Vizcarra îl recunoaște ca președinte pe liderul opoziţiei Juan Guaidó, care și-a numit ambasadorul în țara andină. Venezuelenii au fost evacuați, deși aveau documentele în ordine și nu au provocat nicio altercație anterioară.

"Nu putem să nu privim cu îngrijorare aceste evenimente focalizate, dar latente, care perturbă imaginea de solidaritate a marii majorități a cetățenilor din Peru și fac şi mai grea situația deja dificilă a migranților noștri", a încheiat comunicatul.

Peru și Ecuador și, într-o măsură mai mică, Brazilia, acumulează mai multe incidente similare, chiar cu participarea politicienilor locali. O adunare de cartier din Cuzco a aprobat luna trecută expulzarea venezuelenilor din municipalitatea sa. Avocatul Poporului i-a admonestat imediat pe membrii adunării şi pe primarul care i-a insultat pe creoli.

În timpul revoltei indigene din Ecuador, liderii comunității au acuzat guvernul Lenin Moreno că a redirecționat resursele de benzină pentru a plăti cartelele de alimente ale venezuelenilor. "Ambalajul este realizat astfel pentru că acest guvern vrea să păstreze acele vârfuri venezuelene", a spus la Imbabura unul dintre liderii protestelor, care a denunţat o mare dezinformare: faptul că ajutorul alimentar pentru emigranți este oferit de Programul alimentar al ONU și de ONG-uri americane.

La nimic nu i-a servit adevărul unui tânăr venezuelean de 20 de ani, care a fost bătut crunt când a ieşit din supermarketul Gran Aki, în Cuenca, imediat după utilizarea cartelei. "Am văzut cum amenințările xenofobe au crescut în timpul protestelor, chiar și cu acel strigăt repetat de 'Jos, Lenin; Afară venezuelenii! Veniţi în fugă din Venezuela, dar până aici ne bântuie fantoma. Cancerul lui Chavez ne omoară pe continent", s-au plâns la unison José Atacho și Julio González, doi dintre liderii asociațiilor venezueleene din Quito.

Cifrele neoficiale indică 1 milion de emigranți în ​​Peru şi 400.000 în Ecuador, dar perspectivele sunt mult mai mari. ONU se teme că până la sfârșitul anului 2020 vor fi 6 milioane și jumătate de venezueleni care vor constitui marea diaspora, un lucru fără precedent în istoria continentului. David Smolanki, însărcinat cu criza imigrației de către Organizația Statelor Americane (OEA), ridică acest număr la opt milioane de persoane.

Persecuţiile tot mai mari care s-au înmulţit în acest an în zone din Ecuador și Peru au declanșat deja toate alarmele. Minoritatea xenofobă a făcut chiar o incursiune în lumea muzicii, cu o odă împotriva "venecelor" (termen dispreţuitor) compusă de grupul Son De Tambito. Plângerea este că emigrantele le iau soții localnicelor.

Articol de Daniel Lozano