Statele Unite au afirmat joi că au identificat "activități rusești", în special pe rețelele sociale, care urmăresc "exacerbarea diviziunilor" în Chile, țară care se confruntă cu o gravă criză politică și socială, scrie AFP.

Revolte in ChileFoto: Captura YouTube

Președintele american a discutat telefonic cu omologul său chilian Sebastian Piñera și a "denunțat eforturile străine pentru a submina instituțiile democrația sau societatea chiliană", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

"Am constatat indicii de activități rusești care susține orientarea negativă a dezbaterii" din Chile, a explicat ulterior, sub acoperirea anonimatului, un înalt oficial al departamentului de Stat.

Aceste "indicii" vizează "persoane care profită de dezbatere" pentru a "exacerba diviziunile, a alimenta conflictele", a adăugat el.

Chile, considerată una dintre cele mai stabile țări din America Latină, este zguduită din 18 octombrie de o frondă socială fără precedent, soldată cu 20 de morți și o mie de răniți, potrivit celui mai recent bilanț oficial.

Rusia a respins vineri acuzațiile.

"Administrația americană se folosește de situația dificilă din Chile pentru a continua tentativele sale de a arunca o pată pe politica externă a țării noastre", a declarat un ministru adjunct de Externe, Serghei Riabkov.

Acesta a susținut din nou că Rusia nu s-a "amestecat niciodată" în "procesele electorale sau în politica internă" a unei țări.

Moscova a fost acuzată în repetate rânduri că a încercat să influențeze procese electorale, de la algerile din Statele Unite, la Brexit sau alegerile prezindențiale din Franța.