Premierul maghiar Viktor Orban a declarat după întâlnirea din capitala Ungariei cu președintele rus Vladimir Putin că relațiile bune cu Rusia sunt o necesitate datorită poziţiei geografice a țării sale, relatează AP.

Vladimir Putin si Viktor OrbanFoto: kremlin.ru

Analiștii îl consideră pe Orban drept cel mai apropiat aliat al lui Putin din UE. Ungaria e de mult timp în favoarea ridicării sancțiunilor împotriva Rusiei, impuse din cauza acțiunilor ruse în Ucraina. Budapesta susține că aceste sancțiuni afectează economia ungară. Comerțul dintre Ungaria și Rusia a crescut în 2018 pentru prima dată de la intrarea în vigoare a sancțiunilor.

„Acesta este un fapt geografic simplu. Nicio țară nu își poate schimba adresa", a spus Orban la o conferință de presă susţinută împreună cu Putin. „Fiecare țară e acolo unde Dumnezeu a creat-o. Pentru Ungaria, asta înseamnă ca ea să se afle în triunghiul Moscova-Berlin-Istanbul", a adăugat el.

Orban a menționat apartenența Ungariei la UE și la NATO, dar a spus că nu exclude să stabilească o cooperare politică cu Rusia în anumite probleme. El a mai spus că Ungaria, care depinde în mare masură de gazul și de petrolul rusesc, încearcă să coopereze cu Rusia în probleme precum prevenirea migrației în Europa, stabilizarea Orientului Mijlociu și ajutorarea comunităților creștine din întreaga lume.

Orban a mai spus că prioritară pentru ţara sa este conectarea la gazoductul Turk Stream, pentru a exista mai multe trasee de livrare a gazului rusesc către Ungaria.

Putin a menţionat că, anul acesta, Rusia așteaptă finalizarea lucrărilor leTurk Stream până în Turcia, iar, anul viitor, doreşte finalizarea unor conexiuni către Bulgaria și Serbia. El a spus că o conexiune/extindere către Ungaria poate fi construită rapid, iar Orbán a salutat această perspectivă.

Putin a subliniat, de asemenea, rolul Ungariei ca principal consumator de gaze naturale ruseşti și ca nod principal de tranzit.

„Furnizarea de gaz rusesc în Europa de Vest prin Ungaria și depozitele sale subterane permit alimentarea consumatorilor europeni atunci când consumul este în creștere", a spus Putin. „Considerăm Ungaria drept partener prioritar în distribuția gazelor naturale rusești în Europa", a adăugat el.

Putin l-a lăudat, de asemenea, pe Orbán pentru organizarea unei întâlniri cu reprezentanții ai comunității creștine din Orientul Apropiat și a spus că Rusia consideră drept o prioritate protecția creștinilor din Siria și din alte zone de conflict.

„Orientul Mijlociu este leagănul creștinismului, iar creștinii sunt în pericol, sunt persecutați, uciși, violați și jefuiți. Rusia va face totul pentru a-i proteja pe creștinii din Orientul Apropiat. Trebuie să îi ajutăm să-și refacă și să-și păstreze locurile sfinte, să-și păstreze poporul", a adăugat el. Putin a mai arătat că trupele rusești din Siria ajută, de asemenea, la reconstruirea moscheilor, dar ajută și comunitățile evreiești.