Consiliul Europei a făcut joi apel la Grecia să ia „măsuri urgente” în legătură cu situația „explozivă” din taberele de refugiați din insulele grecești și a criticat un proiect de lege controversat privind dreptul la azil, care urmează să fie votat în Parlamentul de la Atena, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

La finalul unei vizite de cinci zile în taberele de refugiați din Lesbos și Samos, cele mai aglomerate din insulele din Marea Egee, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic s-a declarat „șocată de condițiile oribile de igienă” în care trăiesc solicitanții de azil. „Imaginea este șocantă pentru Europa secolului XXI”, a spus ea în cadrul unei conferințe de presă.

„Situația migranților și a solicitanților de azil din insulele Greciei este explozivă” și „la limita catastrofei”, a adăugat aceasta.

Peste 34.000 de persoane trăiesc în tabere de refugiați din cinci insule din Grecia, în condițiile în care aceste tabere au capacitatea de a găzdui doar 6.300 de persoane. Comisarul a făcut apel la autorități să ia „măsuri urgente pentru îmbunătățirea condițiilor îngrozitoare în care trăiesc mii de persoane”. „Este o lipsă cronică de asistență medicală în acele tabere pe care le-am vizitat, oamenii așteaptă ore întregi pentru a primi mâncare sau pentru a merge la toaletă”, a spus Mijatovic.