Doi cetățeni chinezi au primit o sentință de 10 luni de închisoare cu suspendare și au fost amendați cu peste 8.000 de dolari fiecare pentru încercarea de a transporta anghile vii din Franța. De altfel, în China, un kilogram de anghilă europeană poate valora 5.500 de dolari, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anghila, cunoscut și sub numele de țipar, este un pește a cărui specie se împuținează și se află pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Cei doi, o femeie în vârstă de 20 de ani și un bărbat de 43 de ani, au fost arestați luni pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, în drumul lor spre China. Asupra lor s-a găsit o cantitate de 60 de kilograme de puieți de anghilă. Perechea transporta peștele în containere special construite care aveau dispozitive de refrigerare portabile ascunse în bagaje, a declarat pentru CNN o purtătoare de cuvânt a tribunalului Bobigny, care a gestionat cazul.

Purtătorul de cuvânt a declarat că un al treilea cetățean chinez a reușit să scape din aeroport, însă a lăsat în urmă valiza sa care conțina 30 de kilograme de țipar.

Agenția Europol estimează că între 300 de milioane și 350 de milioane de bucăți de țipar sunt traficați ilegal din Europa în Asia în fiecare an, un comerț a cărui valoare se rezumă la suma de 3.3 miliarde de dolari.