Gruparea Stat Islamic (SI) a confirmat joi moartea liderului său, Abu Bakr al-Baghdadi, ucis duminică într-o operațiune americană în nordul Siriei, și a anunțat numirea unui succesor, cu numele Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi, scrie AFP.

Abu Bakr al-BaghdadiFoto: Captura YouTube

"O musulmani, o mujahedini, soldați ai SI (...), deplângem moartea comandatului credincioșilor Abu Bakr al-Baghdadi", a afirmat SI, într-un mesaj audio postat pe aplicația Telegram.

SI a adăugat că "Majlis al-shura (adunarea consultativă, în arabă)" a jurat credință lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi în calitate de "comandant al credincioșilor" și nou "calif al musulmanilor".

În înregistrarea de 7 minute, organizația a cerut răzbunarea morții liderului său, amenințând specific Statele Unite cu represalii.

Fostul lider al SI a fost ucis în urma unei operațiuni a unui comando american în nordul Siriei.

Cel mai căutat om din lume, acesta era considerat responsabil de multiple atrocități în Irak și Siria și de atentate sângeroase în mai multe țări din lume.

"Califatul" a fost autoproclamat în 2014 și a decis destinele a circa 7 milioane de oameni în Irak și Siria. A fost înfrânt după căderea ultimei redute a organizației ultra-radicale în martie, în estul Siriei, dar gruparea SI rămâne activă în mai multe regiuni ale lumii.