Polonia, Ungaria și Cehia nu și-au îndeplinit obligațiile atunci când au refuzat să primează refugiați în cadrul repartizării decise de către UE în contextul celui mai mare flux de migranți din 2015, a spus joi avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene, relatează AFP.

Cele trei țări fost comuniste au refuzat să primească refugiați și migranți, aducând îngrijorări privind securitatea și au pus la îndoială temeiul legal prin care UE a fixat o anumită cotă de refugiați.

Avocatul general Eleanor Sharpston a subliniat trei ”aspecte importante”, a explicat joi Curtea într-un comunicat.

”Nerespectarea obligațiilor din cauză că, într-un caz particular, sunt rău întâmpinați sau nepopulari este un prim pas periculos spre prăbușirea societății ordonate și structurate, guvernată de statul de drept”, a subliniat avocatul potrivit comunicatului.

De asemenea, avocatul a evidențiat ”principiul cooperării loiale” între statele membre și ”principiul solidarității”, care uneori implică ”acceptarea necesară a unei repartizări a poverilor”.

Avocatul general consideră că cele trei state vizate ”nu pot invoca responsabilități pentru menținerea ordinii publice și protejarea securității interne pentru neaplicarea unui act valid al Uniunii cu care ei nu sunt de acord”.

Potrivit avocatului, legislația UE prevede mijloace de a proteja interesele unui stat membru în materie de securitate ”cu privire la reclamantul specific”. Eleanor Sharpston mai notează că alte state au cerut, au obținut, suspendarea temporară a obligațiilor de a se confrunta cu anumite dificultăți.