Brexitul nu a avut loc joi? Nu e vina mea! s-a apărat premierul britanic Boris Johnson, aruncând vina asupra opoziției pentru eșecul de a scoate Regatul Unite din Uniunea Europeană în 31 octombrie - indiferent de cost - după cum chiar el promisese, scrie AFP.

Foto:

Actualul premier a ajuns la putere în iulie după ce a promis Brexitul în 31 octombrie și a afirmat că preferă mai degrabă să fie "mort în fundul unei gropi" decât să ceară o nouă amânare.

Între timp, însă, a fost nevoit să ceară europenilor o amânare până în 31 ianuarie.

"Astăzi ar fi trebuit să fie ziua în care Brexitul să fie realizat și am fi părăsit în sfârșit UE", a spus Boris Johnson, înainte de a vizita o școală, un spital și un post de poliție - o indicație asupra temelor pe care le-ar putea aborda în campania pentru anticipate, pentru a treia oară în patru ani.

„Vina Parlamentului”

Dacă Brexitul nu a fost realizat, nu e vina mea, ci a lui Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, principala formațiune de opoziție, a asigurat premierul, care se teme în prezent de o pierdere a voturilor alegătorilor pro-Brexit pentru nerespectarea promisiunii.

"În ciuda excelentului acord pe care l-am încheiat cu UE, Jeremy Corbyn s-a opus ca acest lucru să se întâmple, preferând mai multă indecizie, o nouă amânare și mai multă incertitudine pentru familii și companii", a adăugat liderul guvernului conservator.

Aproape imediat după ce a ajuns în fruntea guvernului, în urmă cu 100 de zile, Boris Johnson a intrat într-un război deschis cu deputații, pe care îi poziționează împotriva "poporului" pe care spune că el îl reprezintă.

"Parlamentul este evident cel care a făcut să eșueze realizarea Brexitului", a spus și ministrul Transporturilor, Grant Shapps, joi, la BBC.

Aceste acuzații au fost respinse însă de Jeremy Corbyn: "Boris Johnson a petrecut luni promițând că vom ieși din UE azi. Incapacitatea sa de a o face este doar responsabilitatea sa", a scris el, pe Twitter.

Pentru a ieși din impasul Brexit, care a paralizat Regatul Unit de la referendumul din 2016, când a fost votat de 52% dintre alegători, Parlamentul a decis marți să convoace alegeri anticipate în 12 decembrie.