O intervenţie chirurgicală pe creier, realizată de o echipă de neurochirugi la un spital din Texas, a fost transmisă live pe Facebook. În înregistrarea de peste 45 de minte, pacienta, o tânără de 25 de ani, poate fi auzită cum vorbește cu medicii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ patru ore şi jumătate a fost realizată la Centrul Medical Metodist din Dallas, iar pe Facebook a fost transmisă live timp de peste 45 de minute, fiind vizualizată de circa 134.000 de persoane.

Jenna Schardt, în vârstă de 25 de ani, a avut convulsii epileptice şi şi-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei inflamaţii a vaselor de sânge din lobul temporal stâng, a explicat pentru AFP Nimesh Patel, directorului departamentului de neurologie din cadrul spitalului, scrie Agerpres. Pentru că medicamentele s-au dovedit ineficiente, medicii au decis să o opereze pentru a elimina ţesuturile infectate.

De obicei, astfel de intervenţii sunt realizate sub anestezie însă, pentru că leziunea era localizată într-o zonă foarte sensibilă, chirurgii au ales, cu acordul pacientei, ca aceasta să rămână conştientă astfel încât să îi ajute pe medici să elaboreze ''o hartă'' a creierului ei, a spus neurologul. ''Acest tip de operaţie, chiar dacă face parte din repertoriu, nu este una de rutină'', a precizat el.

În timpul intervenţiei, tânăra a pronunţat mai multe cuvinte - pasăre, câine, fluture - şi cifre, în timp ce chirurgii stimulau diferite zone ale creierului său. ''Am vorbit chiar şi despre câinele ei'', pentru a-i verifica abilităţile de memorare, a povestit medicul.

Tânăra, studentă la Fizioterapie, originară din Illinois, şi-a exprimat acordul ca intervenţia să fie transmisă în direct pentru o ''campanie de educaţie'' asupra operaţiilor în timpul cărora pacienţii sunt conştienţi. ''Ea a spus: 'Pot ajuta oamenii într-un mod diferit''', a adăugat Nimesh Patel.

Pacienta a fost operată marți și urmează să fie externată.

Operaţia pe creier în timpul căreia pacientul este treaz se practică încă din anii 2000 pentru a se putea testa în timpul intervenţiei funcţii esenţiale, cum ar fi vorbirea şi abilităţile motorii.