Guvernul din Peru a anunțat miercuri planurile pentru un pachet ambițios de reforme, printre care se numără și servicii de sănătate mai bune și un salariu minim mai ridicat, pe fundalul protestelor regionale împotriva reformelor de piață și a nedreptății sociale care au afectat și țările vecine, Ecuador și Chile, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Martin Vizcarra a dizolvat legislativul controlat de opoziție, luna trecută, în contextul unui conflict de lungă durată cu legislatorii, pe tema unor reforme anticorupție. Mișcarea, deși a fost contestată de tribunalele din Peru, a fost susținută de cetățeni și i-a deschis ușa lui Vizcarra pentru a impune reformele.

Prim ministrul Vicente Zeballos a declarat că guvernul speră să aloce 270 de milioane de dolari pentru sistemul de sănătate al țării, pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor. De asemenea, a aprobat un odrin pentru a oferi acces la medicamente generice, în orice farmacie și un alt ordin de protecție împotriva încălcărilor antitrust care ar putea afecta drepturile consumatorului.

Zeballos a adăugat că guvernul va depune eforturi pentru a crește salariul minim, la începutul anului viitor. Oficialii luau în calcul și posibilitatea creșterii pensiilor pentru lucrătorii la stat, a afirmat Zeballos.

"Dezvoltăm politici pentru a ne ocupa de nevoile urgente...pentru a ne putea permite să îmbunătățim viețile de zi cu zi ale peruvienilor", a declarat Zeballos.

În contextul în care rata creșterii economice a încetinit brusc în regiune, siguranța locurilor de muncă a fost slăbită, iar găurile din plasa de siguranță socială a cetățenilor s-au mărit, provocând proteste. Acestea au scăpat de sub control săptămâna trecută, ducând la moartea a 18 oameni și la arestarea a peste 7.000.