Quebec va cere imigranților care vor rezidență permanentă în regiunea canadiană să treacă un test de ”valori” pentru a demonstra că înțeleg noua lege a secularismului adoptată de guvernul provincial, conform Reuters.

François LegaultFoto: Facebook / François Legault

Testul e implementat de guvernul Coaliției ”Viitor pentru Quebec” a premierului François Legault. CVQ, un partid naționalist de centru-dreapta care a candidat cu o platformă de reducere a imigrației în regiunea predominant francofonă, a format guvernul în urma alegerilor provinciale din 2018 în care a învins categoric partidele tradiționale.

Guvernul lui Legault a atras critici din partea comunității internaționale pentru implementarea interdicției de purtare a simbolurilor religioase de către angajații instituților publice aflați în poziții de autoritate. Printre cele vizate se află hijabul sau kipa-ul. Testul e menit să verifice dacă potențialii imigranți înțeleg respectiva lege, le-a spus Legault reporterilor miercuri.

"Cred că e importantă în Quebec deoarece suntem o națiune, formăm o societate distinctă, avem valorile noastre și propria cartă", a afirmat acesta.

Interdicția e contestată în instanțe de către grupurile pentru drepturile omului iar Primul Ministru Justin Trudeau a spus în timpul recentei campanii electorale pentru alegerile federale că ia în considerare punerea în discuție a măsurii la nivel federal. François Legault susține în schimb că măsura e similară cu o lege federală similară, care le cere imigranților să treacă un test despre istoria și legile Canadei.

Testul ar urma să se aplice doar imigranților economici și familiilor lor, nu și refugiaților. Măsura a fost criticată de mediul de afaceri care atrage atenția că provincia are nevoie de 60.000 de imigranți anual pentru a compensa deficitul de forță de muncă.