Cinci membri ai unui cenaclu de poezie satirică din Myanmar au fost închiși pentru că au ridiculizat armata țării. Grupul, Peacock Generation a fost arestat în aprilie pentru „thangyatul” lor - o formă de artă tradițională care combină poezia , comedia și dansul, relatează BBC.

Parlamentul din MyanmarFoto: Hotnews

Interpreții au fost găsiți vinovați de denigrarea armatei și au fost condamnați fiecare la un an de închisoare. În cadrul spectacolului, ei au criticat ponderea de putere a armatei în parlament și au arătat publicului imagini cu un câine care purta un sacou militar.

Dându-și verdictul, judecătorul Tun Kyaw a spus: "Este evident că acest fapt nu este neintenționat, deoarece au interpretat în fața publicului folosind acele replici.". Guvernul din Myanmar își folosește tot mai mult puterile pentru a întemnița persoanele care critică autoritățile, inclusiv jurnaliștii, artiștii și dizidenții.

Organizația Amnesty International a declarat că verdictul împotriva poeților din Peacock Generation a fost „îngrozitor”. "Pedepsirea oamenilor pentru interpretarea unei satiri relevă suprimarea libertății de exprimare în Myanmar", a spus Joanne Mariner, directorul de cercetare al grupului pentru drepturile omului din Asia de Sud-Est.