Președintele Braziliei Jair Bolsonaro a declarat miercuri că dorește ca țara sa să se alăture OPEC, o mutare care ar face din Brazilia cel mai important nou jucător al cartelului producătorilor de petrol. Mișcarea este însă privită cu scepticism de către sectorul energetic din țară, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comentariile vin înaintea unei licitații importante privind drepturile de exploatare a rezervelor de petrol din Brazilia, o țară care își mărește rapid producția. Însă Apartenența la OPEC ar veni probabil cu cerințe de limitare a producției, punând sub semnul îndoielii planurile de expansiune viitoare.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol are din 2017 o înțelegere din care Brazilia nu face parte cu o serie de țări care nu sunt membre pentru a limita oferta și ține prețurile ridicate.

"Personal mi-ar plăcea foarte mult ca Brazilia să devină membră OPEC," a afirmat Bolsonaro la o conferință a investitorilor din Riad. Brazilia ar fi cel mai semnificativ producător care s-ar alătura OPEC în ultimii ani. Producția actuală a țării ar face-o al treilea cel mai mare producător al Organizației, cu mult peste alți membri recenți, precum Guineea Ecuatorială sau Congo.

Președintele brazilian a spus că va trebui să se consulte cu miniștrii Economiei și Energiei să se asigure că măsura poate fi adoptată dacă va exista o decizie în acest sens. Delegații OPEC au confirmat discuțiile în curs privind acceptarea Braziliei în organizație, dar susțin că deocamdată nu există nicio cerere oficială.

Directorii companiilor de energie din Brazilia n-au părut încântați de idee, inclusiv un oficial de la compania de stat Petrobras, care a sugerat că Bolsonaro nu a făcut o analiză asupra ideii.