Rusia a testat cu succes lansarea unei rachete intercontinentale balistice Bulava de pe cel mai nou submarin nuclear și a atins ținta la mii de kilometri distanță a spus miercuri ministrul rus al Apărării, relatează Reuters.

racheta Bulava lansata pentru prima data de pe un nou sumbarinFoto: Captura video

Testul a fost efectuat în timp ce vasul de clasă Borei era scufundat și vine în contextul tensiunilor privind controlul armelor dintre Moscova și Vest, după sfârșitul Tratatului INF.

Lansarea a fost efectuată în Marea Albă cu o încărcătură falsă ajungând la la locul testului în regiunea Kamceatka, în estul îndepărtat al Rusiei, a spus ministrul.

Submarinul Knyaz Vladimir este primul model 955A modernizat care a fost produs din clasa Borei .

Acesta va intra în funcțiune cu Flota militară de nord a Rusiei la sfârșitul anului curent odată ce sunt încheiate testele, inclusiv teste privind armele, a spus comandantul flotei, viceamiralul Alexander Moiseev, potrivit agenției Tass.

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat de Statele Unite cu URSS în anul 1987 și prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia și SUA s-au retras din tratat învinovățindu-se reciproc de încălcarea acestuia, ceea ce a declanșat o nouă cursă a înarmării.