Președintele din Chile, Sebastián Piñera, a anunțat miercuri că țara sa nu va mai găzdui summit-ul APEC din noiembrie, dar nici o conferință programată pentru decembrie despre schimbările climatice din cauza protestelor din ultima perioadă, potrivit agenției DPA, scrie Mediafax.

Protestele din Chile au început pe fondul unei creșteri a tarifelor pentru transportul public și au dus la moartea a cel puțin 20 de persoane din cauza violențelor.

Deși Piñera a anunțat că a decis demiterea ministrului de Interne și a celui de Finanțe, protestele au continuat.

Mai mulți diplomați urmau să participe în capitala țării, Santiago, la o conferință referitoare la schimbările climatice în perioada 2-13 decembrie. De asemenea, pe 16 și 17 noiembrie urma să aibă loc summit-ul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

„Având în vedere circumstanțele dificile cu care se confruntă țara noastră în ultimele săptămâni, Guvernul a decis să nu mai găzduiască summit-ul APEC din noiembrie și nici COP 25 din decembrie”, le-a declarat președintele jurnaliștilor.

El a adăugat că Guvernul trebuie să se concentreze pe menținerea păcii și pe punerea în aplicare a reformelor care le-au fost promise protestatarilor.