Incertitudinea politică din România ar putea complica un pic mai mult sarcina președintelui ales, iar echilibrul politic global riscă să fie fragilizat la nivel european, notează Les Echos. ”Va fi întârzierea... întârziată?”, lansează cotidianul, în timp ce Ursula von der Leyen, care trebuie să îi ia locul lui Jean-Claud Juncker la șefia Comisiei Europe, a trebuit deja să amâne, pe 1 decembrie, data la care ea și echipa sa vor trebui să își ocupe funcțiile. Ideea că trebuie să aștepte două luni este acum menționată pe holurile instituției.

Les Echos despre Comisia Europeana si RomaniaFoto: Captura

Iniţial, noua echipă a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, urma să înceapă mandatul pe 1 noiembrie, dar învestirea a fost amânată din cauza respingerii de către Parlamentul European a candidaţilor propuşi de România, Ungaria şi Franţa. În acest context, învestirea a fost amânată, iar noua echipă ar urma să preia atribuţiile pe 1 decembrie.

"Sigur că există necesitatea de a se derula bine procedura de aprobare de către Parlamentul UE a noilor candidaţi propuşi de Franţa şi Ungaria. Există, de asemenea, incertitudine asupra situaţiei din Marea Britanie, care, în mod logic, va trebui să desemneze un comisar, deoarece rămâne membră UE în următoarele săptămâni. Dar, mai presus de toate, este vorba de foiletonul politic din România", comentează cotidianul Les Echos, potrivit Mediafax.

De altfel, Politico a comentat marți că posibilitatea ca Ursula von der Leyen să devină în acest an preşedinte al Comisiei Europene depinde de capriciile politicii româneşti, pentru că evoluţiile din România afectează calendarul preluării mandatului de viitorul executiv al Uniunii Europene.