SUA și-a redus participarea la seria de summituri Asia-Pacific din Bangkok, de săptămâna viitoare, o mișcare care, aproape sigur, va dezamăgi partenerii asiatici, îngrijorați de extinderea influenței chineze, scrie CNBC.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

În timp ce președintele Trump este așteptat la forumul Asia Pacific Economic Cooperation din Chile, la mijlocul lunii noiembrie, cel mai înalt oficial al administrației sale care va fi prezent în Bangkok săptămâna viitoare, când Thailanda va găzdui summitul anual East Asia Summit și US- ASEAN Summit, va fi Secretarul de Comerț Wilbur Ross, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

David Stilwell, asistentul Secretarului Departamentului de Stat pentru Asia de Est și Pacific, va fi de asemenea în Bangkok, însă delegația SUA va fi în mod semnificativ depășită ierarhic de cele ale altor jucători regionali, inclusiv Japonia, India și China.

Deși Trump a participat la summitul ASEAN în 2017, din Manila, el nu a fost niciodată la întâlnirile complete EAS. Vicepreședintele Mike Pence a reprezentat SUA la întâlnirile din Singapore, de anul trecut.

Diplomații asiatici susțin că lipsa unei reprezentări de top din partea Statelor Unite va fi o dezamăgire, într-o regiune care este tot mai îngrijorată de influența Chinei.

Trump intenționează să participe la prima întâlnire APEC din Chile, unde speră că va semna prima parte a acordului cu China, pentru rezolvarea conflictului comercial. Însă analiștii și diplomații cred că absența lui Trump din Bangkok va ridica întrebări legate de angajamentul american față de regiune, mai ales după retragerea sa din acordul comercial de parteneriat Trans Pacific, în 2017.

Amy Searight, consilier senior în cadrul CSIS și fost înalt oficial pentru securitate în administrația lui Obama, a declarat că summitul EAS devenise forumul de deschidere pentru dialogul de strategie privind regiunea. Liderii din China, India, Coreea de Sud și cei ai statelor din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est se adunau tocmai pentru acest lucru.

"Va apărea pe prima pagină a ziarelor din regiune, că niciun înalt lider american nu vine la summitul la care vin alți 17 lideri din Indo-Pacific", a adăugat ea.