De trei ori mai mulți oameni sunt în pericol din cauza creșterii nivelului mării, decât se credea inițial, sugerează studiile, scrie The Guardian.

JakartaFoto: Hotnews

Zone de pământ pe care acum se află casele a 300 de milioane de oameni vor ajunge să fie inundate cel puțin o dată pe an, până în 2050, dacă emisiile de CO2 nu sunt reduse în mod semnificativ și dacă apărarea regiunilor de coastă nu este îmbunătățită, avertizează un studiu publicat în Nature Communications. Acest număr este cu mult peste prima estimare (80 de milioane de oameni).

Revizia este bazată pe o evaluare mai sofisticată a topografiei zonelor de coastă din lume. Modelele anterioare foloseau datele din satelit, care supraestimau altitudinea zonelor de uscat, din cauza clădirilor și a copacilor. Noul studiu a utilizat inteligența artificială pentru a compensa aceste erori.

Cercetătorii susțin că diferența față de studiile anterioare NASA a reprezentat un șoc.

"Aceste evaluări arată potențialul pe care schimbarea climatică îl are în remodelarea orașelor, liniilor de coastă și a unor întregi regiuni globale, în timpul vieții noastre", a declarat Scott Kulp, autor coordonator al studiului și cercetători la Climate Central.

Cele mai mari schimbări de estimare sunt în Asia, căminul majorității populației mondiale. Amenințarea deja se face simțită în Indonezia, unde guvernul a anunțat recent mutarea capitalei din orașul Jakarta, care devine tot mai vulnerabilă la inundații.