Moscova este în mod serios preocupată de faptul că Statele Unite dezvoltă rachete de croazieră ce utilizează sisteme de lansare verticală de tip Mk-41, care sunt prezente și în România, a declarat Alexander Grușko, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenția de știri Tass, scrie Mediafax.

Drapel SUAFoto: publicdomainpictures.net

"Vedem că Statele Unite dezvoltă un program pentru fabricarea de rachete de croazieră ce utilizează sistemele de lansare Mk-41. Suntem foarte îngrijorați de acest lucru, deoarece acestea sunt sisteme universale și un astfel de sistem a fost deja testat", a afirmat oficialul rus, adăugând că: "Până acum, 24 de sisteme de acest fel au fost dislocate în România, iar alte 48 vor fi dislocate anul viitor în Polonia".

Moscova se pregătește pentru orice scenariu în contextul potențialei amplasări de către SUA de rachete cu raze de acțiune medii și scurte în Europa, a mai explicat Grușko.

"Analizăm amănunțit semnalele care ne sunt trimise, în special din capitalele NATO, cu poziția lor comună privind reticența de amplasa rachete nucleare terestre cu raze de acțiune intermediare și mici", a precizat oficialul rus, care a adăugat că speră ca aceste state să sprijine moratoriul propus de Rusia în acest sens.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a propus mai multor țări, inclusiv statelor membre NATO, introducerea un moratoriu privind amplasarea de rachete intermediare și scurte în Europa și în alte regiuni. Astfel de mesaje au fost adresate și liderilor unor state non-NATO, în mod particular Chinei.