Camera Reprezentanților a adoptat aproape în unanimitate o rezoluție prin care se recunoaște genocidul armean, o chestiune foarte sensibilă pentru Ankara, care contestă definirea în acest fel a atrocităților comise de turcii otomani în timpul Primului Război Mondial, informează Mediafax citând postul BBC News.

Fantoma Armeniei, Turcia 2011Foto: Antoine Agoudjian

În favoarea rezoluției au votat 405 membri ai Camerei Reprezentanților și doar 11 s-au pronunțat împotriva.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a condamnat prompt decizia congresmenilor americani, afirmând că este un act de răzbunare în legătură cu ofensiva Ankarei împotriva kurzilor din nord-estul Siriei.

"Această decizie rușinoasă a celor care exploatează istoria în scopuri politice este nulă și neavenită pentru oamenii și Guvernul nostru", a completat șeful diplomației de la Ankara.

Totodată, Camera Reprezentanților a adoptat un proiect prin care solicită Administrației Donald Trump să impună sancțiuni Turciei în legătură cu ofensiva siriană.

"Recunoscând acest genocid, onorăm amintirea victimelor sale și jurăm: niciodată din nou", a afirmat fostul vicepreședinte american Joseph Biden.

Turcia, deşi a recunoscut că mulţi armeni creştini au fost ucişi în confruntările cu forţele otomane, neagă că uciderea armenilor ar fi fost o acțiune orchestrată care ar fi avut drept scop lichidarea etniei armene, şi implicit refuză să recunoască că ar fi fost vorba de un genocid.

Chiar şi astăzi, Ankara trece la represalii şi ameninţă cu ruperea relaţiilor cu statele care recunosc genocidul armean.

Conform Administraţiei de la Erevan, circa 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în atrocităţile din anul 1915, însă Turcia susţine că numărul morţilor se ridică la 300.000.