Ucraina a anunțat marți începutul retragerii trupelor sale și ale separatiștilor pro-ruși dintr-un sector-cheie al liniei de front în regiunea estică ucraineană Lugansk, potrivit AFP.

Barbati inarmati in LuganskFoto: Captura YouTube

"Procesul de dezangajare a început de ambele părți (...) în apropierea localității Zolote-4", a declarat armata ucraineană, într-un comunicat.

Așteptată de săptămâni, dar amânată de mai multe ori din cauza schimburilor de focuri în această zonă, această operațiune prevedea ca armatele beligeranților să se retragă simultan de pe poziții, în virtutea unui acord semnat în 2016 dar care nu a fost aplicat.

Această inițiativă a provocat în ultimele săptămâni proteste la Kiev, în special din partea celor care au participat la războiul împotriva separatiștilor. O organizație naționalistă și-a trimis chiar militanți la Zolote pentru a împiedica retragerea trupelor ucrainene.

Conflictul cu separatiștii pro-ruși, susținuți de Moscova, s-a soldat în peste cinci ani cu aproape 13.000 de morți.

Retragerea trupelor din Zolote și din alte două sectoare de pe linia frontului este o condiție prealabilă pusă de Rusia pentru derularea la Paris a unui summit în formatul Normandia, cu participarea președinților rus, ucrainean, francez și a cancelarului german, pentru a relansa procesul de pace în estul Ucrainei.