Statele Unite doresc să consolideze o coaliție care să lupte împotriva reţelei Stat Islamic în nord-estul Siriei, a declarat luni un înalt oficial din cadrul Departamentului de Stat, după ce liderul mișcării, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis în weekend în timpul unei operațiuni, scrie Mediafax, citând Reuters.

Drapel SUAFoto: publicdomainpictures.net

Liderii mondiali au salutat moartea liderului reţelei, dar ei și experții în securitate au avertizat că gruparea, care a efectuat atrocități împotriva minorităților religioase și a îngrozit pe majoritatea musulmanilor, a rămas o amenințare de securitate în Siria și nu numai.

Oficialul a spus că președintele Donald Trump, anunțând retragerea forțelor americane din nordul Siriei pe 6 octombrie, nu a sugerat că Washingtonul renunță la lupta împotriva grupării Stat Islamic.

„Nu a fost niciodată ideea că vom abandona misiunea de a merge după ISIS. Acesta este un efort major care continuă", a declarat oficialul.

Miniștrii de Externe se vor întâlni la Washington pe 14 noiembrie pentru a discuta despre misiune.

"Statele Unite sunt hotărâte să prevină reapariția ISIS în Siria și Irak și continuă să lucreze cu Coaliția Mondială pentru a distruge resturile ISIS și a zădărnici ambițiile sale globale", a transmis Departamentul de Stat într-un comunicat. Acesta a spus că discuțiile din cadrul reuniunii de la Washington vor avea un „accent deosebit pe evoluțiile recente din nord-estul Siriei și relația lor cu stabilitatea și securitatea regiunii.”

Forțele speciale americane au efectuat operațiunea din Siria în care Baghdadi s-a sinucis alături de trei dintre copiii săi, detonând o vestă cu explozibil după ce a fost încolțit într-un tunel.