Are 47 de ani, ochi albaștri oțel și este maestru în arta provocării, neezitând să dărâme tabuuri minimizând trecutul nazist al Germaniei. Björn Höcke, liderul partidului populist AfD, a făcut campanie agresivă pentru alegerile regionale care s-au desfășurat duminică în landul Turingia, în fosta RDG. Scopul mărturisit al celui care, din 2015, conduce grupul AfD în parlamentul regional: să facă din AfD primul partid din Turingia și să depășească CDU, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă populiștii n-au nicio șansă să guverneze Turingia pentru că toate partidele germane au anunțat deja că este în afara discuției să formeze o coaliție cu ei, un rezultat bun va confirma vitalitatea AfD în landurile din est. La începutul lui septembrie, obținuse deja scoruri impresionante în Saxa și în Brandeburg. Campania pentru alegerile din Turingia a fost marcată de un grad de violență verbală rară în viața politică germană. Robert Habeck, șeful Verzilor la nivel național, și Mike Mohring, șeful CDU din Turingia, au primit amenințări cu moartea. O impresie de déjà-vu care te ia cu frig. În 2017, Walter Lübcke, om politic creștin-democrat, a fost asasinat de un extremist de dreapta.

Retorică nazistă

În 2015, Björn Höcke creează Der Flügel, aripa radicală din AfD care adună circa 30% din membrii partidului și va face discipoli în special în landurile din fosta RDG. O tendință care este departe de a se bucura de unanimitate în partid și care îngrijorează oficiul de protecție a Constituției care, în luna ianuarie, a decretat că Der Flügel e bănuită a fi o formațiune extremistă.

Lui Björn Höcke îi place polemica. El nu încetează, în plină criză a migranților, să laude omogenitatea etnică a Germaniei și a Europei. În 2017, acest fost profesor de istorie a produs scandal decretând că memorialul evreilor asasinați în Europa de la Berlin este un “monument al rușinii” care n-ar fi trebuit construit niciodată într-un loc atât de central, în plină inimă a noii capitale a Germaniei reunificate, chiar alături de poarta Brandeburg.

El consideră că a venit vremea ca Germania s-o rupă cu cultura de mea culpa și de remușcare. Jignit, un grup de activiști a construit atunci un memorial în miniatură alături de casa din Turingia în care Björn Höcke, care este originar din Germania de vest, trăiește de câțiva ani împreună cu soția și cei patru copii.

Björn Höcke nu ezită să amintească trecutul “militar” al țării sale a cărei istorie, protestează el, nu se reduce la cei 12 ani de național-socialism Și când, luna trecută, un jurnalist remarca faptul că el folosește mereu expresii care aparțin retoricii lui Adolf Hitler, Björn Höcke furios a părăsit platoul de televiziune în mijlocul emisiunii.

Atentatul împotriva sinagogii din Halle în urmă cu 15 zile nu face decât să relanseze dezbaterea. După ce nu a reușit să pătrundă în sinagoga în ziua de Yom Kippur, un tânăr neonazist a asasinat cu sânge rece două persoane în plină stradă. Provocările lui Björn Höcke nu înfierbântă oare spiritele, creând o atmosfera propice reînvierii antisemitismului și acestui gen de atentate? Angela Merkel amintea că trebuie supravegheate “cuvintele lui care se pot transforma în acțiuni”.