​​Cu unul din 5 oameni cu vârsta de 70 de ani sau mai mult, Japonia are una dintre cele mai îmbătrânite națiuni. În același timp, Japonia are și foarte multe vehicule pe șosele, aproape 80 de milioane. În aceste condiții, niponii încearcă să găsească soluții pentru a scădea numărul de accidente provocate de vârstnici, scrie BBC.

TraficFoto: Pixhere

Datele oficiale arată că în Japonia a crescut cu aproape 6 procente numărul accidentelor mortale produse de cei cu vârsta de peste 75 de ani. Totodată, numărul accidentelor mortale din această țară a fost cel mai mic, din 1948 până acum. Accidentele provocate de cei vârstnici continuă să facă obiectul știrilor de primă pagină iar autoritățile își doresc să introducă teste mai stricte pentru ca vârstnicii să-și păstreze dreptul de a conduce sau chiar să le interzică să șofeze în mașini care nu au sistem de frânare de urgență.

Mulți dintre șoferii de vârstă înaintată renunță de bună voie la permisele lor pentru că își dau seama că nu mai reușesc să conducă în siguranță. Cei care fac acest gest pot primi chiar beneficii la achiziționarea de abonamente pentru transportul în comun. Totuși, renunțarea la permisul de conducere poate fi de multe ori un eveniment ce provoacă emoții puternice. Mai mult de atât, pentru cei vârstnici care trăiesc în zonele rurale, a putea conduce este un mare avantaj având în vedere că transportul în comun nu este de multe ori o variantă.

O soluție de viitor ar putea veni de la mașinile total autonome. Din păcate, chiar și Japonia este la mulți ani distanță de introducerea acestor mașini. Dar chiar în această lună, Toyota a debutat cu o mașină electrică cu două locuri care are viteza maximă de 60 de km pe h, realizată în special pentru cei vârstnici. O altă variantă care, este deja folosită, rămân stickerele care trebuie lipite pe mașini, acestea avertizând dacă la volan se află un vârstnic sau un începător. Pe lângă vârstnici, începătorii sunt chiar mai periculoși în ceea ce privește accidentele provocate. Aceștia sunt lideri în Japonia la numărul de accidente mortale provocate.