​Trupul lui Abu Bakr al-Baghdadi a fost aruncat în mare după raidul militar american ce l-a vizat pe liderul grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS) în Siria, a confirmat luni, pentru AFP, un oficial de la Pentagon.

Abu Bakr al-BaghdadiFoto: Captura YouTube

Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, nu a oferit însă și alte detalii cu privire la această metodă de înhumare în mare ce amintește de cea a lui Osama bin Laden din 2011, după ce liderul Al-Qaida a fost ucis într-un atac efectuat de o unitate de elită americană asupra ascunzătorii sale din Pakistan.

Această scufundare în mare a fost aleasă pentru a se evita ca un eventual mormânt al acestuia să devină loc de pelerinaj.

„Tratamentul” aplicat cadavrului s-a făcut „de manieră adecvată”, a declarat anterior presei, la Washington, șeful Statului Major al Armatei americane, generalul Mark Milley.

Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit în nopatea de sâmbătă după ce și-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa, în timpul unei operațiuni ce îl viza, în nord-vestul Siriei, și care a fost efectuată de forțele armate ale SUA.

Președintele american Donald Trump a povestit că a urmărit în direct, de la Casa Albă, operațiunea care a dus la moartea celui mai căutat terorist din lume, Abu Bakr al-Baghdadi. „Parcă ne uitam la un film”, a spus Trump.

Președintele SUA a anunțat că ar putea să ordone publicarea filmului, pentru ca lumea să știe că al-Baghdadi nu a murit ca un erou, ci și-a petrecut ultimele momente din viață ”plângând, scâncind” și ”urlând”.

Trump a povestit că forțele speciale au spart zidul clădirii deoarece ușile erau legate la bombe capcană. Apoi, soldații americani l-au urmărit pe al-Baghdadi într-un tunel cu o singură ieșire, care s-a prăbușit parțial când liderul organizației Stat Islamic și-a detonat vesta explozivă, ucigându-i astfel și pe cei trei copii ai săi care erau cu el.

„Era un om bolnav și depravat, acum este mort. A murit ca un câine, a murit ca un laș”, a spus Trump.

Potrivit președintelui american, pregătirea operațiunii a început acum câteva săptămâni, când au fost obținute informații despre zona în care se află al-Baghdadi. Opt elicoptere militare au zburat timp de peste o oră deasupra teritoriului controlat de ruși și de forțele siriene, apoi au aterizat deși se trăgea asupra lor.

Liderul terorist fusese declarat cel mai căutat om din lume. În octombrie 2011, SUA l-au declarat oficial drept terorist și au oferit nu mai puțin de 10 milioane de dolari recompensă pentru informații care ar putea duce la capturarea sau anihilarea lui.

Baghdadi avea reputația de a fi extrem de bine organizat și un foarte bun tactician în câmpul de luptă. S-a născut lângă Samarra, la nord de Bagdad, în 1971, iar numele său real este Ibrahim Awad al-Badri.

Potrivit unor informații, acesta era cleric într-o moschee din oraș în momentul invaziei americane în Irak, în 2003. Unii cred că acesta era deja militant jihadist în timpul regimului Saddam Hussein. Alții sugerează că s-a radicalizat în cei 4 ani cât a stat prizonier în tabăra Bucca, o închisoare a SUA din sudul Irakului, unde erau închiși liderii al-Qaeda.

În 2010, a devenit lider al organizației Al-Qaida din Irak, una dintre grupările care s-au alăturat ISIS.

La începutul acestui an, ISIS a dat publicității un video în care apare un bărbat ce se prezintă a fi Baghdadi. Liderul terorist nu mai fusese văzut din 2014, când a proclamat crearea „califatului” de-a lungul Siriei și Irakului.