Tribunal Suprem Electoral (TSE) din Bolivia a validat rezultatele alegerilor de duminică, susţinând oficial că candidatul Evo Morales a câştigat cursa prezidenţială cu 47,08% din voturi, în timp ce adversarul său direct, Carlos Mesa, a obţinut 36,51%, informează agenţia de presă de stat, Abi. Acest lucru înseamnă că preşedintele aflat la final de mandat a obţinut 10.57% din voturi în plus faţă de contra-candidatul său şi, prin urmare, în conformitate cu Constituţia boliviană, are dreptul să se declare câştigător, scrie Rador, citând ANSA.

Evo MoralesFoto: Captura YouTube

Preşedintele tribunalului, María Eugenia Choque, a precizat că scrutinul a avut loc în baza listelor de alegători "verificate şi de încredere", într-un proces din care este exclusă orice tentativă de fraudare, cum s-a sugerat din mai multe părţi.

Asupra corectitudinii procesului a obiectat opoziţia din partidul Comunidad Ciudadana, care a cerut intervenţia Organizaţiei Statelor Americane (OSA). OSA a propus o revizuire a scrutinului şi a indicat că, dacă marja de victorie a lui Morales ar fi fost prea strânsă, ar fi fost mai bine să se organizeze al doilea tur de scrutin pe 15 decembrie.

Această poziție a fost susținută și de Uniunea Europeană (UE) și de patru țări americane (SUA, Argentina, Brazilia și Columbia).