Sinodul Episcopilor pentru Amazon dă undă verde posibilităţii de "a rândui preoţi bărbaţi potriviţi şi recunoscuţi de comunitate, care să aibă un diaconat permanent şi care să primească o pregătire adecvată pentru preoţie, putând să aibă familie legitimă şi stabilă". Din acest motiv, trebuie să se stabilească "criterii şi dispoziţii din partea autorităţii competente". Este vorba despre o noutate. Paragraful a fost aprobat, dar a înregistrat cel mai mare număr de voturi împotrivă: 41 "nu" şi 128 "da", scrie Rador, citând ANSA.

Papa Francisc, discurs la IasiFoto: Captura TVR

"Ne propunem să definim păcatul ecologic ca o acțiune sau o omisiune împotriva lui Dumnezeu, împotriva aproapelui, a comunității și a mediului". Acest lucru este menționat în documentul final al Sinodului Episcopilor pentru Amazon, identificând aceste păcate "în acte și obiceiuri de poluare și distrugerea armoniei mediului".

În discursul său, Papa Francisc a vorbit despre "elitele catolice" care în documentul final al Sinodului pentru Amazon "vor căuta lucrurile mărunte şi vor uita de cele importante. Mi-am amintit de o frază" în care se spune că există oameni care, "deoarece nu iubesc pe nimeni, cred că îl iubesc pe Dumnezeu", "pierd contactul cu provocările cu care se confruntă omul de astăzi și au iluzia de a fi cu Dumnezeu. Mi-a plăcut mult".

În Sinodul pentru Amazon s-a vorbit despre diaconatul permanent pentru femei, potrivit documentului final care se referă la Comisia înființată de Papa Francisc în 2016 și care "a obținut un rezultat parțial". "Prin urmare, am dori să împărtășim experiențele și reflecțiile noastre - scrie în documentul final - cu Comisia și să așteptăm rezultatele".