Autoritățile din California au emis un nou ordin de evacuare, în contextul în care incendiile, care au provocat căderi de curent masive, continuă să se răspândească, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ordinele, care acoperă regiuni intinse din orașul Santa Rosa, obligă tot mai mulți locuitori să își părăsească casele. În jur de 180.000 de persoane din nordul Californiei sunt afectați de ordinele de evacuare.

"Aceasta este cea mai mare situație de evacuare pe care noi, cei de la Biroul Șerifului, am văzut-o, din câte ne putem aminti", au declarat autoritățile.

Noul ordin acoperă o arie imensă din ținutul Sonoma, inclusiv Santa Rosa, unde aproximativ 175.000 de oameni locuiesc. Sonoma a fost grav afectat de Incendiul Kincade, care a atins deja 12.000 de hectare de pământ.

Îngrijorările legate de aceste incendii a determinat Pacific Gas & Electric (PG&E) să inițieze o pană de curent preventivă, probabil cea mai mare din istoria statului. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat că aceste întreruperi de curent, care ar dura până luni, sunt "incacceptabile".

În Los Angeles și Sonoma a fost declarată stare de urgență, iar mii de pompieri se află pe teren, luptând cu flăcările. PG&E a anunțat că înreruperile vor afecta 940.000 de cămine și afaceri, în 36 de ținuturi din nordul Californiei - afectând în jur de 2 milioane de oameni.

PG&E a avertizat clienții că ar putea fi afectați de întreruperi de curent în masă, menționând prognoza meteo care anunța condiții de vreme extremă. Avertismentul a venit în timp ce compania se confrunta cu suspiciuni legate de posibilul rol pe care l-ar fi avut în aceste incendii. Kincade a început în nordul Californiei la 7 minute după ce o linie de curent din apropiere a fost deteriorată, însă PG&E nu a reușit încă să confirme dacă defecțiunea a provocat focul.

Compania deja caută protecție împotriva situației de faliment, fiind amenințată de procesele legate de incendiile de anul trecut (Camp Fire), în care au murit 85 de oameni.

Pompierii au reușit să aducă sub control aproximativ 10% din foc, duminică dimineață (ora locală).

Serviciul Național de Meteorologie a transmis că o furtună puternică se apropie, care "ar putea să creeze condiții istorice pentru aceste incendii", în regiune. Potrivit prognozei, vânturile puternice vor continua până luni dimineață. ​