​Politiciana liberală Sophie Wilmes va deveni prima femeie care va conduce Guvernul Belgiei, urmând să îl înlocuiască în noiembrie pe Charles Michel, desemnat preşedintele al Consiliului European, scrie Reuters, citând presa belgiană.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sophie Wilmes este ministru al Bugetului în cabinetul interimar al premierului Charles Michel și va conduce un guvern interimar până când partidele politice vor conveni formarea unui nou executiv.

Charles Michel, aflat la conducerea Guvernului belgian din octombrie 2014, urmează să preia la 1 decembrie președinția Consiliului European.

În Belgia, Coaliţia de centru-dreapta condusă de liberalul francofon Charles Michel nu mai are majoritate în Parlament, iar miniştrii federali gestionează doar problemele curente de când naţionaliştii flamanzi au ieşit de la guvernare în decembrie 2018, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de aderarea țării la Pactul ONU privind migraţia. Negocierile pentru formarea unei noi coaliții s-au blocat după alegerile legislative din 26 mai.

După alegerile din 2010, Belgia a fost condusă timp de mai bine de un an și jumătate de un guvern interimar și deţine recordul de zile al unei ţări fără guvern cu puteri depline pe timp de pace.