Cel puțin 40 de protestatari au fost uciși ieri în Irak după ce forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene și au deschis focul pentru a încerca să oprească manifestațiile împotriva corupției și a greutăților economice, anunţă mai multe surse de securitate, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Criza din IrakFoto: Agerpres

Un ofițer de informații guvernamental și un membru al puternicei miliții Asaib Ahl al-Haq au fost uciși într-o confruntare cu protestatarii din sudul orașului Amara, au declarat surse din poliția irakiană.

Peste 2.000 de persoane au fost rănite la nivel național, potrivit unor surse medicale și ale Înaltei Comisii irakiene pentru drepturile omului (IHCHR), întrucât manifestanții şi-au manifestat frustrarea pentru elitele politice despre care spun că nu au reușit să le îmbunătățească viața după ani de conflict.

„Tot ce ne dorim sunt patru lucruri: locuri de muncă, apă, electricitate și siguranță. Asta este tot ce ne dorim”, a spus Ali Mohammed, în vârstă de 16 ani, care și-a acoperit fața cu un tricou pentru a evita inhalarea gazelor lacrimogene, în timp ce scenele haotice au cuprins piața Tahrir din centrul Bagdadului.

Vineri, opt protestatari au fost uciși la Bagdad, a declarat IHCHR. Cel puțin cinci dintre ei au fost protestatari izbiți de canistre cu gaze lacrimogene, au spus surse de securitate.