Democrații din Camera Reprezentanților au emis vineri alte trei citații ca parte a anchetei care îl vizează pe președintele Donald Trump, căutând să-i oblige pe înalţii funcționari din biroul de buget al Casei Albe și din Departamentul de Stat să depună mărturie, potrivit Mediafax care citează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre cei pe care cele trei comisii ale Camerei care conduc ancheta vor să îi audieze este Ulrich Brechbuhl, un consilier cheie al secretarului de stat Mike Pompeo.

Denunțătorul anonim care a declanșat ancheta privind punerea sub acuzare a lui Trump a declarat în plângerea sa scrisă că i s-a spus că Brechbuhl a ascultat un apel între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în iulie, care se află în centrul scandalului.

Au fost, de asemenea, citaţi alţi doi oficiali de la Biroul de Management și Buget al Casei Albe: directorul interimar Russell Vought și Michael Duffey, director asociat pentru programele de securitate națională, care vor depune mărturie la începutul lunii noiembrie.

Parlamentarii doresc ca Duffey să apară pe 5 noiembrie, iar Vought și Brechbuhl pe 6 noiembrie, au declarat comisiile într-un comunicat.

Administrația Trump a încercat să blocheze foşti şi actuali oficiali să apară în fața comisiei de anchetă, deși comitetele conduse de democrați i-au obligat pe principalele figuri din scandal, precum Ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, citându-i pentru a depune mărturie.

Ancheta se concentrează pe solicitarea lui Trump pentru ca Ucraina să investigheze un rival politic intern, Joe Biden, fostul vicepreședinte care este principalul favorit în cursa pentru desemnarea candidatului din partea Partidului Democrat pentru a se înfrunta cu Trump în alegerile din 2020.

Trump a reținut 391 milioane de dolari din ajutorul pentru securitate acordat Ucrainei aprobat de Congres. În timpul conversaţiei, președintele ucrainean a fost de acord cu anchetarea lui Biden și al fiului său, Hunter Biden, care făcea parte din consiliul de administrație al unei companii energetice din Ucraina. Ajutorul a fost ulterior acordat.

Legea americană interzice candidaților să accepte ajutor străin la alegeri.